Vad skiljer människan från maskinen?

• Date: –21:00
  • Location: Engelska parken Humanistiska teatern
  • Lecturer: Per Johansson. Kim Solin
  • Website
  • Organiser: Newmaninstitutet, Teologiska fakulteten och Folkuniversitetet Uppsala
  • Contact person: Christofer Skogholt
  • Föreläsning

Artificiell intelligens är ett fenomen som växer explosionsartat. Är vi till och med på väg att utveckla människoliknande varelser med samma psykologiska inre som människan? Eller finns det en avgörande skillnad mellan människan och maskinen?

Per Johansson, filosofie doktor i humanekologi, författare, föreläsare och poddare, som bland annat driver poddarna "Människan och maskinen" och "Myter och mysterier" med Eric Schüldt kommer i detta föredrag att problematisera övertron på maskinens kapacitet och lyfta fram den specifikt mänskliga intelligensen.
Kim Solin, doktor i datavetenskap samt doktor i teoretisk filosofi, och lärare vid Newmaninstitutet responderar på föredraget och sedan blir det tid för frågor från publiken.

Så här säger Per Johansson om sitt föredrag:
"Maskiner är inte nyfikna.
Maskiner drivs inte av fantasier och ambition.
Maskiner kan inte sträva efter ett bättre samhälle.
Maskiner kan aldrig uppnå vishet.
Maskiner kan aldrig utöva ett kritiskt omdöme, allra minst mot sig själva.
Så låt oss sluta anpassa oss till maskinerna, deras modeller, deras funktionalitet."

Föreläsningen är en del i serien "Mötesplats för teologi, filosofi och samhälle" och syftar till att tillgängliggöra akademisk forskning inom teologi, filosofi och religionsvetenskap för en intresserad allmänhet