Samhällsvetenskapliga fakulteten

Utställning: 1914 – Orostider, eller när kanonmullret nådde Sverige

2014-10-23

Elow Nilson, Sven Blom och Henrik von Krogh, 1914

Tre frivilliga i fransk tjänst, Elow Nilson, Sven Blom och Henrik von Krogh, 1914. Nilson skulle inte överleva kriget (UUB, X 252 c:13)

27 oktober-8 november 2014, Stadsbiblioteket. Uppsala universitetsbibliotek deltar tillsammans med andra arkivinstitutioner i en utställning med temat "Orostider". Den gemensamma utställningen invigs på stadsbiblioteket av Ann-Cathrine Haglund den 27 oktober kl. 18.00 och visas ända fram till Arkivens dag den 8 november. Kl. 19.00 på invigningsdagen kommer Nils Fabiansson att berätta om sin bok Historien om Västfronten.

Uppsala universitetsbiblioteks bidrag till den gemensamma utställningen fokuserar på år 1914 och visar material från de kulturarvssamlingar som förvaras på Carolina Rediviva.

När första världskriget bryter ut sommaren 1914 befinner sig författaren Marika Stiernstedt i det vackra, ljuvliga Dalarna, medan före detta Uppsala-studenten Sven Blom är nyinflyttad i Frankrike. Genom de dagboksanteckningar de båda har lämnat kan man följa vad som hände när kanonmullret på allvar började eka.

Marika Stiernstedt och Sven Blom var båda frankofiler och kom att känna stort engagemang i konflikten. ”Det vore en skam att sitta här med armarna i kors och bara se på”, skriver Blom i ett brev till sin far. Redan i augusti 1914 undertecknar han ett avtal för att få mönstra på i Främlingslegionen och försvara Frankrike. Han var en av de ca 50 frivilliga svenskar som upplevde livet i skyttegravarna och stred vid fransk-tyska gränsen. Inte alla kom tillbaka.

Länkar:
Information om Arkivens dag 8 november
Information om Arkivens dag i Uppsala län
Programmet för Arkivens dag på stadsbiblioteket

Nyheter