Föredrag: Mammas liv öppnade dörren till flyktingens existens

• Date: –15:00
  • Location: Institute for Russian and Eurasian Studies (IRES) Gamla torget 3, 3rd floor, IRES Library
  • Website
  • Organiser: Institute for Russian and Eurasian Studies (IRES) i samarbete med Uppsala fotofestival
  • Contact person: Hele Kiimann
  • Föreläsning

Professor Li Bennich-Björman pratar om sin bok "Sörja ett liv, leva ett annat" och visar tillhörande bildmaterial. Evenemanget arrangeras inom ramen för Uppsala fotofestival.

Att fly sitt hemland. Att leva i exil. Att förlora och hitta sig själv i det nya landet. Det handlar Li Bennich-Björkmans bok ”Sörja ett liv, leva ett annat” om. Bennich-Björkmans resa in i exilens mörker och ljus börjar 1944 då hennes mamma flyr Estland till Sverige. Sedan följde ett arbete om bosniska flyktingar som nu är splittrade över världen. Bennich-Björkman åkte runt i Europa för att få en bild av hur dessa olika invandringsländer var att leva i. Hon har lagt ner 20 år för att med hjälp av intervjuer ge flyktingar ett ansikte. Genom att skriva boken har hon kunnat förstå sin egen mor; vad som händer inuti en människa som tvingas lämna ett liv bakom sig och bygga ett nytt. De samlade flyktingsberättelserna förstärks även av det bildmaterial som finns i boken och som kommer att visas under föredraget.

NB! En giltig Uppsala fotofestivalbiljett krävs. För mer information om biljetter och priser vänligen besök Uppsala fotofestivals hemsida

Li Bennich-Björkman är skytteansk professor i vältalighet och statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen, tillika professor vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet.

Föredrag: Mammas liv öppnade dörren till flyktingens existens