Elisabeth Böker: "Skandinaviska bästsäljare på den tyska bokmarknaden"

• Plats: Engelska parken - Eng6-0031
  • Arrangör: Litteraturvetenskapliga institutionen
  • Kontaktperson: Johan Svedjedal

Högre seminariet i litteraturvetenskap

Gästföreläsning av bokmarknadsforskaren Elisabeth Böker, Gutenberg-Institut für Weltliteratur und schriftorientierte Medien. Mainz: "Skandinaviska bästsäljare på den tyska bokmarknaden"

Ordf.: Svedjedal

Presentation
För nästan 30 år sedan började en boom för skandinavisk litteratur i Tyskland. Sedan de första överraskande bästsäljarna Sofies verden av Jostein Gaarder (1991) och Frøken Smillas fornemmelse for sne av Peter Høeg (1992) har mer än 200 skandinaviska böcker fått stora försäljningsframgångar på den tyska bokmarknaden. I seminariet utreder Elisabeth Böker varför skandinavisk litteratur är föremål för en varaktig och stark reception i Tyskland och hur den tyska bokmarknaden fungerar som en transferplats för skandinavisk litteratur i världen.