Peter Bryngelsson: "De omusikaliska”

• Plats: Blåsenhus - Betty Pettersson-salen (14:031)
  • Arrangör: Institutionen för psykologi
  • Kontaktperson: Patrik Juslin

Öppna seminariet i musikpsykologi

Peter Bryngelsson, Musikhögskolan i Malmö: "De omusikaliska”

Presentation
Musikern, författaren och läraren i filmmusikkomposition, Peter Bryngelsson, kommer här att berätta om sin nya bok, ”De omusikaliska”, där han redovisar aktuell forskning kring det som kallas ”amusi” eller ”tondövhet” och gör intervjuer med både professionella musiker och amatörer samt de som helst undviker musik. I det gamla samhället provades elevers s.k. gehör vid uppsjungning, och den sorteringen mellan begåvade och omusikaliska ansågs absolut och för alltid vara giltig. Nu för tiden anses i princip alla ha tillgång till musik. Men om det fortfarande är så att 1-5 % av befolkningen i någon grad saknar förmåga att uppfatta musik, vad händer då med dessa när de blir osynliggjorda? Bryngelssons föreläsning handlar om detta, men också om talang i en vidare mening: om övningsförmåga, vad självkritik betyder för kunskapsinhämtning, lyssning på sig själv och andra samt mål, envishet och belöning.